provence-alpes cote d'azur

De regio Provence-Alpes Cote d'Azur is een regio die door vele toeristen bezocht wordt vanwege haar fascinerende natuur. U vindt er diverse grote natuurparken met bebossing, rivierstromen, rotspartijen en bergen. Daardoor leent de regio zich uitstekend voor een actieve fiets -of wandelvakantie. Ook is er natuurlijk de invloed van de Middellandse Zee. Dit vertaalt zich in de uitgebreide en diverse keuken van de Provence en in het karakteristieke kleuren palette van haar vissershaventjes. 

Het binnenland van de Provence wordt gekenmerkt door de mooie, paarse lavendelvelden en de oude dorpjes die tegen de heuvels aanliggen. In de zomer hoort u hier het geluid van de krekels tijdens de hete zomerdagen en kunt u op uw gemak lekker slenteren door deze prachtige Provencaalse dorpjes. Het geluid van de kerkklok en het ketsen van de jeu de boule ballen op een dorppleintje doet u eraan herinneren dat u echt in Zuid Frankrijk terechtgekomen bent! Drink eens een glaasje pastis op een dorpplein en geniet van de rust en de warme zonnestralen. 

In het westen van de regio vindt u de prachtige oude steden Orange en Avignon en Arles (met haar arena's). Een bezoek aan de Camargue is in deze regio aan te raden. De Camargue is een natuurgebied met o.a. wilde paarden en flamingo's. Centraal in de regio is de Luberon gelegen. Deze streek mag u absoluut niet missen tijdens uw bezoek aan de Provence. De Luberon heeft een aantal dorpjes die tot de mooiste dorpjes van Frankrijk behoren. Gelegen op heuvels, die omringd worden door olijf -of wijngaarden, tornen zij uit boen het landschap in de Provencaalse zon. Dankzij de rust op de pleintjes en op de terrasjes vindt u hier totale ontspanning. 

Het oosten van de Provence-Alpes Cote d'Azur regio wordt gekenmerkt door de bergen. Hier zijn de Alpen gelegen en vindt u 's winters diverse ski gebieden. In de zomerperiode kunt u prachtige wandelingen maken in bijvoorbeeld het nationale natuurpark van Le Mercantour. U vindt er mooie valleien, grazende koeien op de berghellingen, indrukwekkende rotspartijen en authentieke bergdorpjes. Iets hoger vindt u het prachtige bergmeer van Serre-Poncon, waar u watersportactiviteiten kunt uitoefenen of heerlijk verkoeling kunt zoeken na een intensieve bergwandeling. 

bereikbaarheid

De regio is per auto te bereiken middels de bekende 'Autoroute du Soleil', de A6 en A7 richting het Middellandse Zee gebied. Reist u naar het achterland en de bergen van de Provence-Alpes Cote d'Azur, dan kunt u het beste bij Lyon kiezen voor de A43 en de A48 richting Gap. Ook per vliegtug kunt u natuurlijk naar de regio reizen. De steden Marseille en Nice zijn vanuit Nederland uitstekend bereikbaar met het vliegtuig, maar ook met de TGV treinen. 

klimaat

De Provence Alpes Cote d'Azur regio kent een subtropisch klimaat. Het voorjaar komt al vroeg op gang en de temperatuur kan dan al behoorlijk oplopen. Vooral in de maand mei kunt u genieten van prachtige dagen. Wel is het zo dat de mistral, de frisse wind uit het Centraal Massief, in de periode maart-mei flink kan opzetten. In de zomperiode komt het kwik vaak boven de 30 graden en kan het soms zeer warm worden. Juist dan is de mistral een welkome uitkomst op een hete zomerdag. Uiteraard regent het soms wel eens, maar dat is vaak van korte duur. In de alpengebieden kan het in de bergen een stuk koeler zijn in het voorjaar en zomer. In de winter is er in deze gebieden veel sneeuwval.