Gorges du Verdon

De Gorges du Verdon is een imposante kloof over een lengte van 25 kilometer, gelegen op de grens van de departement Alpes-de-Haute-Provence en Var. De rotswanden langs de kloof hebben op sommige plekken een hoogte van wel 700 meter en het meest indrukweekende gedeelte loopt tussen tussen Castellane en Moustiers-Sainte-Marie. Uiteindelijk eindigt de kloof in het stuwmeer Lac de Sainte-Croix. Mooi aspect van de Gorges du Verdon is het dat het water een groenblauwe kleur heeft. Daardoor steekt het prachtig af bij de rotsen die aan de zijkanten van de kloof staan en komt het water prachtig naar voren toe. Bijnaam van de kloof is ook wel de 'Grand Canyon de Verdon', vernoemd naar de indrukwekkende Grand Canyon in Amerika. 

In de buurt van het Lac de Sainte-Croix is het mogelijk om waterfietsen of kano's te huren. Van daaruit kunt u een stuk de rivier de Verdon op peddelen en heerlijk rond dobberen tussen de imposante rotspartijen. Vergeet vooral niet om uw fototoestel mee te nemen, want dit natuurverschijnsel is erg bijzonder! 

U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de Gorges du Verdon te verkennen met de auto. Aan beide zijdes, zowel aan de noordzijde als aan de zuidzijde, kunt u met de auto een route volgen. Aan de noordzijde is dit de zogenaamde 'Route des Cretes', die loopt van Moustiers-Sainte-Marie tot Castellane. Onderweg heeft u op diverse plekken de mogelijkheid om even uit te stappen en mooie fotos te maken van de indrukwekkende dieptes die onder u te zien zijn! Rekent u er wel op dat u enkele uren bezig bent met het rijden van deze route, het nemen van fotos en het uitrusten langs de weg.

Ook kunt u natuurlijk te voet door dit gebied trekken. Er ligt in totaal 1000 kilometer aan wandelpaden met goede bewegwijzering, waarvan het bekende 'Martelpad' (14 kilometer), de meest bekende is. In de dorpjes nabij de Gorges du Verdon vindt u vele boekjes waarin de wandelpaden aangegeven staan. 

Boven het gebied zult u wellicht ook verschillende roofvogels zien vliegen. Onder andere de vale gier, de havikarend en de steenarend zijn actief in dit gebied en hebben hun nesten gemaakt op de rotsen van de Gorges du Verdon! Kijk tijdens uw rondrit of rondvaart dus goed om u heen en misschien zult u één van deze vogels spotten!

Startpunt Route des Cretes