luberon

Het reginale natuurpark van de Luberon strekt zich uit tussen de departementen van de Vaucluse en de Alpes de Haute Provence. Het bergmassief van de Luberon, onderverdeeld in de Grand Luberon en de Petit Luberon, het dal van Durance en het dal van Calavon maken onder andere deel uit van deze regio. Door de sterke hoogte verschillen en de diversiteit in het landschap kun je spreken van een biosfeerreservaat, dat bovendien door UNESCO uitgeroepen is als werelderfgoed. In de lagere delen vindt u lavendelvelden, wijngaarden en boomgaarden en de hogere delen zijn veelal zeer ruig en onherbergzaam gebied. 

In het natuurpark liggen diverse bezienswaardigheden, waaronder de plaatsen Gordes, Roussillon en de abdij van Sénanque, ebouwd rond de 12e eeuw. Deze abdij is het bezoeken waard en behoort tot op de dag van vandaag nog steeds toe aan een kloostergemeenschap. Het is dan ook raadzaam om gepaste kleding te dragen bij het bezoeken van het klooster. Het plaatse Roussillon is bekend vanwege haar dieprode kleur van de aarde. Dit is ontstaan door de ontginningsactiviteiten die door de mens plaatsgevonden hebben. Bijnaam van deze streek is dan ook 'Colorado Provencal'. Het plaatsje Gordes is een hoger gelegen plaatsje dat een zeer schilderachtig karakter heeft en bovendien over een mooi kasteel beschikt. 

Het bergmassief van de Luberon kunt u doorkruisen met de auto. Zo kunt op die manier een mooie rondrit maken met de auto door dit 60 kilometer lange gebied. Het bestaat dus uit de gebieden van de Petit Luberon en de Grand Luberon, die gescheiden worden door de rivier de Aiguebrun. Al rijdende door dit gebied zult u genieten van prachtige panoramische vergezichten onderweg. Een groot deel van het Luberon bergmassief bestaat uit zogenaamd karstgebied, waardoor er diverse kloven en galerijen aanwezig zijn. 

Abdij van Sénanque