Land van de katharen

In de 12e en 13e eeuw was er in het zuiden van Frankrijk een beweging die naar de naam 'De Katharen' luisterde. Deze mensen predikten en streefden naar een zuiver geloof en kwamen in opstand tegen de Roomse kerk, die destijds flink met veel geld en macht de dienst uitmaakte. De opstandige Katharen bakenden hun territorium af met steden, dorpen en kastelen. De restanten zijn heden ten dage nog goed zichtbaar in het landschap. In het departement van de Aude zult u vele kastelen gaan ontdekken. De kastelen zijn vaak indrukwekkend gelegen op rotspieken, waardoor ze in de wijde omgeving zichtbaar zijn. 

In de 13e eeuw werd er een ware kruistocht gehouden tegen de Katharen en werd getracht om ze te verjagen. Dit werd bemoeilijkt omdat de Katharen beschermd werden door de graven en hertogen van bijvoorbeeld Toulouse, Foix en Carcassonne. De kerk stelde de kruisvaarders als beloning het gebied Occitanie in het vooruitzicht, dat destijds onafhankelijk van het koninkrijk Frankrijk was. De burcht van Montségur werd uiteindelijk een symbool voor de verdrukking van de Katharen. Hier verscholen zich honderden Katharen zich. Uiteindelijk verloren zij de strijd en moesten ze zich overgeven. Al afdalend naar de voet van de heuvels kwamen zij uiteindelijk bij een grote brandstapel uit. Daar gooiden zij zichzelf één voor één in. Deze tragedie, tezamen met het feit dat er een schat verborgen zou zijn, hebben tot de op de dag van vandaag een bepaalde dimensie gegeven aan de burcht van Montségur. In de zomer vinden vele toeristen hun weg naar deze burcht ten tijde van de zomerzonnewende. De zonnestralen schijnen dan bij opkomst van de zon door de schietgaten aan de oostelijke zijde van de burcht en vervolgens aan het eind van de dag door de schietgaten aan de westelijke zijde van de burcht. 

Niet alleen de burcht van Montségur maar ook de kastelen en abdijen van Quéribus, Usson, Lordat en Carcassonne zijn indrukwekkende restanten uit het mystieke tijdperk van de Katharen in Frankrijk. 

Locatie