pont-en-royans

Een leuk dorp om te bezoeken in het Vercors massief is de plaats Pont-en-Royans. Zoals de naam het al een beetje verraadt, werd er hier in de landstreek Royans een brug over de rivier gebouwd. Na de bouw van de brug ging men toltarieven vragen en dit zorgde voor inkomsten in deze streek. Het gevolg hiervan was dat steeds meer mensen naar deze strategische plek trokken en huizen gingen bouwen aan beide zijden van de rivier de Bourne.

In vroeger tijden werd er onderaan de huizen gevist in de rivier en met een handige constructie werd ervoor gezorgd dat de gevangen vis vanuit de kelder naar de hoger gelegen huizen 'getakeld' kon worden. Vanuit de oever van de rivier heeft u een mooi uitzicht op de 'hangende' huizen, die op sommige plekken wel zeven hoog boven elkaar staan, en daarme enigszins op een flatgebouw lijken. Het is leuk om met het gezin op deze oever aan één van de vele picknicktafeltjes te lunchen en te genieten van het prachtige uitzicht van de huizen tegen de rotswanden. De kinderen kunnen bovendien lekker spelen in de rivier en kleurrijke steentjes zoeken. 

Naast de bezienswaardigheid van de 'hangende' huizen kunt u in Pont-en-Royans ook het zogenaamde 'Musée de l'Eau', het water museum, bezoeken. Hier krijgt u een goed beeld van de rol die water speelt in het leven van de mens. Dit museum is gevestigd in een oud industrieel pand in het dorp. Daarnaast kunt u in Pont-en-Royans nog steeds de overblijfselen zien van de Middeleeuwen, zoals de oude verdedigingswerken en de toegangspoort. 

Locatie