Dorpen en steden ardeche

De Ardeche is een streek met veel nauurlandschap en daarnaast diverse oude stadjes en dorpen. De alom bekende Gorges de l'Ardeche, de kloof van de Ardeche, loopt als een rode draad door de regio. U kunt met de auto deze route rijden door de Gorges de l'Ardeche en onderweg komt u dan langs diverse leuke dorpjes waar u even uit kunt stappen om een bezoekje te brengen. Ook is het natuurlijk mogelijk om via het water door de kloof van de Ardeche te varen, zodat u vanuit een ander perspectief zicht krijgt op het historisch erfgoed van de Ardeche. 

Één van de meest bekende stadjes in de Ardeche is Vallon Pont d'Arc. Dit met name vanwege de bekende natuurbrug die over het water van de Ardeche steekt en van waaruit diverse kano tochten over de Ardeche vertrekken. Maar daarnaast heeft Vallon Pont d'Arc ook een leuke stadskern waar u uitstekend kunt vertoeven. 

Een ander mooi dorp in de Ardeche is Jaujac. Jaujac is volgens de Fransen een dorp met een karakter. Het is gelegen aan het riviertje de Lignon en beschikt over drie verschillende kastelen. Leuk aspect van Jaujac is dat de oude dorpskern gescheiden is van de nieuwe kern door een brug die over de Lignon gaat. In het oude gedeelte maakt u kennis met de historie van Jaujac, terwijl u in het nieuwe gedeelte veel leuke winkeltjes en cafés tegenkomt. 

Verblijft u in het zuidelijk deel van de Ardeche, brengt u dan een bezoek aan Aubenas. Aubenas is een grote plaats en staat bekend om haar historisch kasteel, dat momenteel dienst doet als stadhuis. Ook de wekelijkse zaterdagochtend markt is het bezoeken waard. Hier prijzen de diverse marktkooplui hun streekproducten aan, zoals kastanjes, (geiten)kazen en olijven. Er heerst dan volop gezelligheid in en rondom de straatjes in Aubenas. 

Andere dorpen die leuk zijn om te bezoeken zijn Vogué en Balazuc. Balazuc is overigens alleen te voet te bezoeken, maar staat bekend als één van de mooiste dorpjes van Frankrijk. Het is gebouwd op een rots en wordt gevormd door een doolhof van kleine straatjes. Bovendien geniet u van een prachtig uitzicht over de vallei en de klifwanden die aan de andere zijde van het dorp liggen. In de Ardeche vindt u vele leuke campings en vakantieverblijven om van daaruit op ontdekking te gaan naar het erfgoed van deze prachtige streek.