moustiers-sainte-marie

Moustiers-Sainte-Marie is een klein maar prachtig en charmant dorpje aan de Gorges du Verdon en aan het meer van Sainte-Croix. Het staat bekend om zijn “faience”, een typisch soort keramiek, wat in veel winkeltjes in het stadje wordt verkocht. Er is zelfs een keramiekmuseum.

Net buiten het dorpje ligt het Plateau de Valensole, met zijn eindeloze lavendelvelden. En uiteraard valt er in en rond het meer ook van alles te beleven.

In het dorp zelf staat de prachtige Église Notre-Dame-de-l’Assomption, die dateert uit de 12e eeuw en een typisch voorbeeld is van de Romaans-Lombardische stijl, in een later tijdperk gecombineerd met gotische invloeden. Vooral de kalkstenen toren met zijn vijf niveaus is imposant. Als u vervolgens nog moed heeft voor een stevige klim van 262 stenen treden moet u zeker de Notre-Dame-de-Beauvoirkapel bezoeken, een knap bouwwerk, ook stammend uit de 12e eeuw, dat hoog in de rotsen ligt, met een prachtig uitzicht als beloning.

Al sinds de dertiende eeuw hangt er tussen twee klippen boven het dorp een vergulde ster, wat het dorp de bijnaam “de kerststal van de Provence” bezorgd heeft. Niemand weet precies waarom de ster er hangt en er gaan uiteraard heel wat verhalen de ronde. Maar ook al zal het raadsel van de ster waarschijnlijk nooit opgelost worden, het is en blijft een symbool van bescherming voor de inwoners van Moustiers.