nimes

Nimes is de hoofdstad van het departement Gard. Het is een stad met een enorm aanbod op het gebied van kunst en cultuur. Bijnaam van Nimes is ook wel 'Rome van Frankrijk'. Dit heeft de stad te danken aan het feit dat de Romeinen hun sporen nagelaten hebben in deze stad en deze regio. Stille getuigen hiervan zijn het amfitheater van Nimes en de Romeinse tempel, die beiden in zeer goede staat bewaard zijn gebleven. 

De reden waarom de Romeinen zich vestigden in Nimes had met name te maken met het feit dat het een zeer strategische ligging had aan de zogenaamde 'Via Domitia', de handelsroute die Italie met Spanje verbond. 

In het amfitheater of arena genoemd, worden tegenwoordig nog steeds concerten en stierengevechten georganiseerd voor het grote publiek. Stieren uit het nabijgelegen natuurgebied van de Camargue worden hiervoor ingezet. Een bezoek aan de arena is absoluut de moeite waard en stelt u in staat om kennis te maken met het Romeinse tijdperk en de wijze waarop de Romeinen leefden. Naast de Romeinse arena is ook het zogenaamde 'Maison Carrée', het vierkante huis, de moeite waard om te bezoeken. Dit een zeer indrukwekkende Romeinse tempel. Nimes beschikt daarnaast over een groot aantal musea op het gebied van de kunst en historie. 

Om de stad van water te voorzien werd destijds de beroemde Pont du Gard gebouwd. Dit indrukwekkende aquaduct kunt u nog steeds in volle glorie bewonderen tijdens uw vakantie in de Gard. 

Nimes is een zeer levendige stad waar het leven zich grotendeels buiten afspeelt. Als de eerste zonnestralen beginnen te schijnen, dan vullen de vele terrassen zich in de stad en ontstaat er een gezellige, feestelijke sfeer. Door haar ligging dichtbij Spanje kent Nimes ook een sterke invloed van de befaamde zomerfeesten, de zogenaamde feria. De stierengevechten in de arena's en de feesten in de straten, zoals we die kennen vanuit Noord Spanje, vinden ook in deze regio op grote schaal plaats en geven Nimes een typische Zuid Europese identiteit.