lourdes

De stad Lourdes is gelegen in het departement Hautes-Pyrenees aan de voet van de Pyreneen. Het is, na Rome, de grootste katholieke bedevaartplaats. In het jaar 1858 heeft de Heilige Maagd Maria bij de wereldberoemde grot van Massabielle verschillende openbaringen gedaan aan Bernadette Sibirous, een lokale inwoonster van Lourdes. Sindsdoen bezoeken jaarlijks miljoenen pelgrims de stad. In Lourdes vindt u vele kerkjes en kapelletjes waar Maria vereerd wordt. Het is dus een echt pegrimsoord. Rondom de grot van Massabielle zijn verschillende baden gebouwd, waar pelgrims zich laten onderdompelen. Zij zijn ervan overtuigd dat er een geneeskrachtige werking uitgaat van het water uit Lourdes. In de periode van maart tot oktober worden jaarlijks vele processies gehouden door pelgrims. Met name de lichtprocessies in de avond zijn zeer de moeite waard en indrukwekkend om bij te wonen. 

Maar ook indien u niet gelovig bent, is het zeker de moeite waard om Lourdes eens te gaan bezoeken. Er hangt een gemoedelijke sfeer in de stad, de mensen zijn er uitermate vriendelijk en de natuur in de omgeving is prachtig. In Lourdes zijn verschillende musea gevestigd en één daarvan is het Musée Pyrénéen, dat gelegen is naast de burcht van Lourdes. Daar leert u meer over de historie van de stad, de tradities van de streek en de pyreneen. Vanuit de burcht heeft u een prachtig uizicht over de stad en haar imposante omgeving. 

Bent u met het gezin in Lourdes? Maak dan eens een rondrit met een treintje door de stad. In 45 minuten krijgt u alle bezienswaardigheden van de stad te zien en bovendien heeft u de mogelijkheid om op diverse plekke uit te stappen.