chateau-chalon

Het charmante dorp Chateau-Chalon is gelegen op een uitloper van het Jura gebergte, midden tussen de wijngaarden. Het mag dan ook met recht een echt wijndorp genoemd worden. In Chateau-Chalon is de zogenaamde vin jaune ontstaan, de gele wijn. Pas zeer laat in het seizoen worden de druiven geoogst en vindt het productieproces plaats. Deze druiven worden de Savagnin druiven genoemd.

Tijdens dit productieproces, ook wel 'de vinificatie' genoemd, wordt een groot deel van de wijn verdampt. Wat vervolgens ontstaat is een zeer intensieve smaak. Kenmerk van deze wijnen is dat de vin jaune uit de regio Chateau-Chalon zeer lang bewaard kan blijven en pas na zes jaar op de fles gedaan wordt, nadat ze eerst in vaten gerijpt heeft.

In het dorp vindt u een kaasmuseum waar u uitleg kunt krijgen over de lokale kazen. Deze laten zich uiteraard het beste proeven tezamen met een heerlijk glas vin jaune. Geniet u in Chateau-Chalon ook van de prachtige uitzichtpunten over de wijngaarden en het landschap van de Jura!

Locatie