monflanquin

Het zuidwesten van Frankrijk staat bekend om haar bastide dorpen en daar is Monflanquin er één van. Monflanquin is gelegen op een heuvel die uittorent over de vallei van de rivier de Lede. Zoals iedere bastide wordt Monflanquin gevormd door een strak georganiseerd stratenplan met een groot plein in het centrum van de bastide. De gebouwen aan dit centrale plein zijn gevormd door een arcade, een soort van boog, wat kenmerkend is voor de bouwstijl in de Périgord. Onder deze bogen zijn winkels en terrassen verscholen. Het is dan ook heerlijk vertoeven op een terrasje onder de arcades en het geeft een intieme sfeer. 

Nemen we een duik in de geschiedenis dan zien we dat Monflanquin een belangrijke functie gehad heeft in deze streek. De bastide is gelegen op een heuvel en had daarmee een zeer strategische ligging. Met name tijdens de Honderdjarige Oorlog tussen Frankrijk en Engeland was Monflanquin een belangrijke vesting die verdedigd moest worden. Monflanquin is ontstaan in de late Middeleeuwen en tot op de dag van vandaag wordt hier aandacht aan besteed. Zo zijn er jaarlijkse feesten waarin met kleding, activiteiten, wapenuitrusting en kleuren teruggedacht wordt aan deze tijd. Ridders te paard, vlaggen zwaaiers, een markt en veel eten en drinken. Bovendien is er iedere donderdagavond in juli en augustus een avondmarkt in Monflanquin.

Midden in het centrum van Monflanquin vindt u bovendien een museum waarin u meer te weten komt over het ontstaan van de bastides in Frankrijk en Monflanquin in het bijzonder. 

Locatie