collioure

Het stadje Collioure is gelegen in het departement Pyrénées-Orientales aan de Middellandse Zee. In vergelijking met de drukbezochte Cote d'Azur is de kustlijn bij Collioure aanzienlijk rustiger en daarmee authentieker. Collioure draagt dan ook de bijnaam 'St Tropez van de Languedoc'. Het is gebouwd rond een baai met prachtig, helderblauw water. Het achterland wordt gevormd door wijngaarden die gelegen zijn tegen de berg hellingen. 

In het stadje is volop te doen en te zien. Zo zijn er aan het strand van de baai gezellige terrasjes en restaurants. Collioure bestaat verder uit straatjes met kleurrijke huizen. Het is altijd al een inspiratiebron voor kunstenaars geweest, waardoor u in Collioure veel kunst galerijen en kunst ateliers zult aantreffen. Heeft u behoefte aan verkoeling? Dan loopt u vanuit het centrum gemakkelijk naar het strand toe en neemt u een heerlijke, verkoelende duik in het helderblauwe water. Er zijn volop mogelijkheden voor het beoefenen van watersporten, zoals duiken, zeilen en surfen. 

Collioure heeft daarnaast een groot aanbod van historische gebouwen, waarvan het koninklijk kasteel één van de meest bekende is. Het is gebouwd op een rots aan het water en diende decennia lang als verdedigingswerk ter bescherming van de regio. Het kasteel van Collioure is één van de twee overgebleven Middeleeuwse kastelen in Frankrijk. Tegenwoordig kunt u rondleidingen krijgen in het kastel en worden er concerten en exposties georganiseerd. Rondom Collioure zijn bovendien een tweetal indrukwekkende forten gebouwd, te weten het fort Miradou en het fort St. Elme. Met name het fort St. Elme is erg leuk om met het gezin te bezoeken. Vanuit Collioure wordt u er met een treintje naar toe gebracht. Vanuit het hoger gelegen fort heeft u een prachtig uitzicht over de baai en de omgeving van Collioure. De kinderen kunnen zich verkleden als ridder en bovendien worden wapens uit de Middeleeuwen tentoongesteld. 

Qua eten en drinken bent u in Collioure ook absoluut aan het juiste adres. Het stadje staat bekend als de hoofdstad van ansjovis. Vele restaurants hebben het derhalve op de kaart staan. Een andere specialiteit van Collioure is 'Le Croquant', een heerlijke koek met stukjes amandel of chocolade. Dankzij de vele wijngaarden rondom Collioure mogen de wijnboeren een eigen AOC Collioure voeren. De wijn voldoet aan specifieke kwaliteitseisen om dit label te mogen dragen. 

Locatie