Montauban

Zoekt u tijdens uw verblijf in Frankrijk naar een stukje cultuur en historie? Dan bent u in het departement van de Tarn-et-Garonne aan het juiste adres. Vooral de departement hoofdstad, Montauban, heeft volop te bieden op dat gebied. 

Montauban is in haar verleden een behoorlijk lange tijd een onafhankelijke republiek geweest. De bisschoppen van de stad kozen er namelijk voor om het protestantisme aan te hangen en zo duurde het tot in de 17e eeuw voordat Montauban weer onderdeel werd van het Franse koninkrijk. Dit enigszins 'eigenwijze' karakter heeft ervoor gezorgd dat Montauban door de eeuwen heen vaak opnieuw opgebouwd moest worden, nadat er weer een veldslag plaatsgevonden had. Als u door de binnenstad van de stad loopt, dan komt u nog steeds het Middeleeuwse karakter tegen. Het Place Nationale, het centrale plein van de stad, is een heerlijk plein om even lekker te genieten van een drankje en het uitzicht op de gewelfde galerijen rond het plein. Overigens heeft de rode kleur van de bouwsteen veel weg van het uiterlijk van de stad Toulouse, dat ook wel bekend staat als de 'rose stad'. Vanuit het Place Nationale kunt u door de gezelligde straatjes en steegjes uitstekend kennis maken met het oude centrum. 

Een andere bezienswaardigheid in Montauban is de Pont Vieux. Deze oude brug, die over de rivier de Tarn gaat, is gebouwd in de 14e eeuw. Ook beschikt Montauban over verschillende musea die de Middeleeuwse geschiedenis van de stad laten zien. Één daarvan is het Musée Ingres. Maar ook de oude kathedraal, de Kathedraal Notre Dame de l'Assomption, is het bezoeken waard. 

Dankzij haar ligging aan de snelweg A20 is Montauban ook ideale bestemming voor een korte stop tijdens uw reis naar de Franse Pyreneen of naar Spanje. 

Locatie