dorpen en steden var

De Var is een departement in het uiterste zuidoosten van Frankrijk, niet ver van de grens met Italie. Dankzij het grote aantal uren zonneschijn per jaar, is de Var een ware toeristische bestemming voor zon liefhebbers. De verschillende kustplaatsen aan de Franse riviera zijn hier dan ook uitstekend op ingericht. U vindt er prachtige zand -en kiezelstranden, vele barretjes en restaurants en een uitgebreid nachtleven. 

Maar de Var heeft méér te bieden dan alleen een strandvakantie. In het achterland liggen namelijk een aantal prachtige oude stadjes verscholen die veel te 'vertellen' hebben over de geschiedenis van deze streek. De plaats Draguignan was bijvoorbeeld jarenlangd de departement hoofdstad van de Var, welke rol nu door Toulon overgenomen is. Draguignan is heden ten dage het centrum van de wijnbouw in deze streek en rondom het stadje vindt u vele wijn domeinen waar de wereldberoemde Cotes-de-Provence vandaan komt. Ook is Draguignan de poort naat het prachtige natuurreservaat van de Gorges du Verdon. Ook het Middeleeuwse plaatsje Les Arcs is in deze regio gelegen en het is bezoeken waard! Ook het plaatsje Lorgues is leuk om te bezoeken en brengt u in die typisch Provencaalse sferen. Bovendien is er in de zomerperiode wekelijk een markt waar u regionale producten kunt kopen!

Het vroegere vissersplaatsje Saint Tropez is in de afgelopen decennia uitgegroeid tot een bestemming waar de mondaine elite graag neerstrijkt. Het is leuk om eens een kijkje te gaan nemen in de jachthaven, waar u zich zult vergapen aan de peperdure jachten die hier voor anker liggen. Een andere leuke plaats om te bezoeken aan de kustlijn van de Var is Hyeres en Le Lavandou. De kustlijn is hier wat minder massaal qua toerisme dan bijvoorbeeld in de regio van Frejus en Cannes. U vindt hier nog de rustige kriekjes en verscholen stukken strand waar u heerlijk kunt ontspannen en kunt genieten van de Zuidfranse zon en het verkoelende water van de Middellandse Zee. Bent u in Hyeres, dan kunt u per veerboot het eilandje Porquerolles bezoeken dat gelegen is vóór de kust van Hyeres. Ook de plaatsen Bornes les Mimosas en Grimaud beschikken over een mooie haven en brengen u in die kenmerkende provencaalse sfeer met hun straatjes, pleintjes en kleurrijke huizen.  

Aan de kustlijn ten oosten van Saint Raphael vindt u de mondaine badplaatsen, zoals Cannes, Nice, Menton en Monaco.