fietsen in frankrijk

Bij het kijken naar de Tour de France op de televisie is menig fietsliefhebber onder de indruk van het prachtige en diverse Franse landschap. Het beklimmen van de bergen in de Pyreneen en de Alpen, het doorkruisen van die typische Franse dorpjes of het rijden door de lavendel velden van de Provence, het hoort bij Frankrijk. Tijdens uw vakanties op de Franse camping pakken steeds meer mensen de fiets om eens lekker door de omgeving te koersen. 

De Franse organisatie Velo En France heeft in de loop der jaren een groot netwerk van fietsroutes ontwikkeld. Op haar website heeft u de mogelijkheid om de fietsroute te kiezen die bij u past. Zo kunt u middels een aantal variabelen ervoor kiezen wat de moeilijkheid van de route is, met welk type fiets u fietst, of liever klimt of vlak rijdt en wat de lengte van de fietstocht moet zijn. 

Het Franse landschap biedt voor fietsers ontzettend veel diversiteit. Zo zult u in het noorden veel vlakke, rechte fietsroutes vinden. In de Loire streek kunt u bijvoorbeeld een deel van een kastelen route rijden en in het zuidwesten vindt u prachtige fietsroutes door de naaldbossen van het Parc Regional de Landes de Gascogne. Één van de meest bekende en mooiste fietstochten is misschien wel de route langs het Canal du Midi. Langs deze waterweg tussen de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan is een uitstekend fietspad aangelegd en komt u door mooie, historische plaatsen, zoals Carcassonne en Agde. 

Kiest u voor tochten door het midden -of hooggebergte in Frankrijk, zoals de Jura of de Pyreneen, zorg er dan wel voor dat uw conditie op peil is. Het zijn namelijk vaak lange, steile beklimmingen. Daarnaast kan, zeker in het hoogseizoen, de brandende zon u ook parten spelen tijdens het fietsen. Het zorgen voor voldoende verkoeling tijdens het fietsen is daarom ook erg belangrijk. 

Aangezien er in Frankrijk geen fietspaden netwerk is zoals in Nederland, kunt u het beste ervoor kiezen om de D-wegen te nemen. Dit zijn de meest rustige wegen. In het algemeen is de Franse automobilist zeer respectvol naar fietsers toe en worden zij op de weg goed de ruimte gegeven.